Print

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου για τη νέα σχολική χρονιά

Πηγή φωτό: www.902.gr

Χίος, 4-9-2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καλή δύναμη, καλούς αγώνες σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για μια Παιδεία αντάξια της ζωής μας
Μέσα στο γκρίζο μεταμνημονιακό τοπίο που διαμορφώνεται σήμερα ανατέλλει η νέα σχολική χρονιά για τα παιδιά μας, αλλά και για μας που τα νοιαζόμαστε και στεκόμαστε συνοδοιπόροι στον αγώνα τους, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να βάζουν στόχους και να τους κατακτούν.
Οι ελπίδες και τα όνειρα του κάθε γονιού για το μέλλον του παιδιού του βρίσκονται στο προσκήνιο μαζί με την αγωνία του για το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, για τη μείωση των εκπαιδευτικών, για τα έξοδα που καλείται να αντιμετωπίσει από μια τσέπη που οι φόροι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την έχουν αδειάσει.

Άλλη μια σχολική χρονιά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι “όλα αρχίζουν κανονικά”. Για άλλη μια φορά λέει ψέματα.
Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς, θα στηρίξει "τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα" είναι παραμύθια, αφού από τις 161.360 αιτήσεις παιδιών που υποβλήθηκαν, έλαβαν το εισιτήριο του voucher μόλις 93.611!!
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, για εφαρμογή από φέτος, της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά 4 και 5 ετών, αρχικά σε 184 δήμους της χώρας πέφτουν στο κενό, αφού δεν έχει εξασφαλίσει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των αντίστοιχων δομών των Νηπιαγωγείων ώστε να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο ρόλο τους, να μην στοιβάζουν τα παιδιά και τις ανάγκες τους.
Η πολυδιαφημισμένη δράση «Η τσάντα στο σχολείο» με την εφαρμογή της στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία αποτελεί εξ ολοκλήρου επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού πάλι θα σκύψουμε και φέτος πάνω από τα κακογραμμένα βιβλία τους, αφού η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη δεν υπάρχουν καν ή ξεκινούν μετά από μήνες, μέχρι να έρθουν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί στο σχολείο, να ομαλοποιηθεί το σχολικό πρόγραμμα και να λειτουργήσει πλήρως το ολοήμερο πρόγραμμα.
Για άλλη μια χρονιά δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αφού περικόπτονται ώρες στη λογική της εξοικονόμησης προσωπικού και για να συμπληρώσουν ωράριο οι δάσκαλοι κάνουν μαθήματα άλλων ειδικοτήτων (εικαστικά, μουσική, θεατρική αγωγή κ.ά.), ενώ το ολοήμερο πρόγραμμα παραμένει για άλλη μια χρονιά χωρίς υπεύθυνο δάσκαλο. Κι όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν άνεργοι...
Το φροντιστήριο συνεχίζει να ανθεί. Όσο για τη δεύτερη ξένη γλώσσα. αυτή διδάσκεται με ό,τι περισσεύει και όχι με βάση τις επιλογές των παιδιών μας.
Υπολογίζουμε κάθε μήνα τα έξοδα για να συμμετέχουν τα παιδιά μας στις σχολικές εκδρομές, οι οποίες σπάνια πλέον είναι δωρεάν, όταν οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από τα μισά νοικοκυριά δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές τον χρόνο.
Με το νομοσχέδιο για το Λύκειο εξοβελίζεται κυριολεκτικά όποιο δικαίωμα είχε απομείνει στη μόρφωση, διαμορφώνοντας ένα τερατώδες σχολείο - εξεταστικό κέντρο, που θα κοιτάει ακόμα περισσότερο στην τσέπη και  θα ξεσκαρτάρει από πολύ νωρίτερα τους μαθητές.
Το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, γίνεται στη λογική «κόστους-οφέλους», προαποφασισμένων μέτρων και περικοπών, περιστολής των δαπανών, του κόφτη στις προσλήψεις αναπληρωτών, της αξιολόγησης δομών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αποκλείει τους μαθητές, κυρίως παιδιά λαϊκών - εργατικών οικογενειών, να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, κάνοντας άνω κάτω τον προγραμματισμό στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να βάλουν φρένο στη Δημόσια Παιδεία, αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε. Η προωθούμενη λογική του «τίποτα δεν πρόκειται πια να αλλάξει» δε μας ακουμπά.
Απαιτούμε και παλεύουμε για ένα σχολείο:
Ø Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, αποκλείοντας από αυτό τα τσακάλια που εμπορεύονται τη γνώση.
Ø Ενιαίο, που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, μακριά από κατηγοριοποιήσεις παιδιών, ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη κάθε γονιού.
Ø Ασφαλές και σύγχρονο, με εργαστήρια, χώρους άθλησης-γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, θέατρα, χώρους μουσικής, τραπεζαρία κ.λπ.
Ø Αρωγός στα παιδιά με αναπηρίες, με μαθησιακές δυσκολίες και στα ξεριζωμένα προσφυγόπουλα.
Ø Με διευρυμένη χρονική λειτουργία, για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το πρόγραμμά τους, ενώ παράλληλα να σιτίζονται δωρεάν, να αναπαύονται και να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Αγωνιζόμαστε!
§  Γιατί όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη γνώση.
§  Γιατί οι νέοι μας έχουν κάθε δικαίωμα να αδράξουν τη ζωή και να προδιαγράψουν το μέλλον τους.
§  Γιατί η ολόπλευρη μόρφωση και η γνώση είναι προαπαιτούμενο δημιουργίας ελεύθερων ανθρώπων.
Ευχόμαστε σε όλους –μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς- καλή δύναμη, καλούς αγώνες για μια Παιδεία αντάξια της ζωής μας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου