Print

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους του νησιού


Χίος 15-4-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους του νησιού: Σταθείτε όρθιοι στο μετερίζι του δίκιου σας. Μένουμε στο πλευρό σας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου πραγματοποίησε στις 13-4-2019  συνάντηση-σύσκεψη στο Δημαρχείο με τους κτηνοτρόφους του νησιού. Τη σύσκεψη άνοιξε ο επικεφαλής της παράταξης Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Μάρκος Σκούφαλος, ενώ παραβρέθηκαν τα στελέχη και υποψήφιοι της παράταξης στο Δήμο Χίου Κλαίρη Κωστάλα και Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης.
Αφού ακούστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και τα οποία αφορούσαν τους αγροτικούς δρόμους, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις μάντρες, το νερό, τα ενοίκια του δήμου αλλά και την υπερβόσκηση και τις ζημιές που προκαλούνται από αυτήν, τις επιδοτήσεις, τους φόρους και την αντιφατική κτηνοτροφική πολιτική που εφαρμόζεται προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών του χώρου, για τη διάλυση των μικροπαραγωγών, προτάθηκαν εκ μέρους μας τα ακόλουθα ως γενικοί άξονες πάλης των κτηνοτρόφων:

·     Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
·     Προκειμένου να ζουν αξιοπρεπώς και να υπάρχει συνέχεια στην απασχόλησή τους, οι τιμές αυτές να αφήνουν εισόδημα.
·     Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, καθώς και του ΕΝΦΙΑ και κάθε άλλου φόρου σε σπίτια και χωράφια, προκειμένου να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο τους εισόδημα.
·     Άμεση ανάληψη της ευθύνης από το κράτος για σήμανση, εμβόλια και ελέγχους στα ζώα.
·     Αποζημίωση του 100% των απωλειών τους από τον ΕΛΓΑ είτε αφορά το ζωικό κεφάλαιο είτε την παραγωγή.
·     Κατάργηση των περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις και παράλληλη σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
 Για τα ειδικά προβλήματα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους αρχικά, δόθηκαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση οι εξής προτάσεις:
o  Τακτική συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων, της βατότητας τους με τσιμέντο όπου απαιτείται, προκειμένου να είναι προσβάσιμοι από τους κτηνοτρόφους.
o  Παροχή ρεύματος στις μάντρες που βρίσκονται κοντά στο δίκτυο, για βελτίωση των συνθηκών ζωής των κτηνοτρόφων και προστασία των ζώων και των προϊόντων τους.
o  Συμβολικό τίμημα για τη χρήση στις μάντρες.
o  Δίκτυο ύδρευσης με τιμολογιακή πολιτική που αρμόζει σε επαγγελματίες και όχι σε εφοπλιστές.
o  Ανταπόδοση των χρημάτων που εισπράττει έναντι ενοικίων ο Δήμος από τους κτηνοτρόφους.
o  Αντιμετώπιση της υπερβόσκησης και των ζημιών σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς και σύλλογο κτηνοτρόφων.
o  Ανανέωση της χλωρίδας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ερημοποίηση.
Η σύσκεψη έληξε με την παρότρυνση του επικεφαλής της παράταξης και υποψηφίου Δημάρχου Μ. Σκούφαλου για αγώνες και διεκδικήσεις εκ μέρους των κτηνοτρόφων στα δίκαια αιτήματα τους, δίνοντας τους μοναδική υπόσχεση ότι η παράταξή μας θα σταθεί στο πλευρό τους με την προϋπόθεση να σηκωθούν όρθιοι στο μετερίζι του δίκιου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου