Print

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Στρ. Κόρακας με αφορμή τη φωτιά στο ΧΥΤΑ της Σάμου: Στο Π.Σ.να εξετάσουμε την κατάσταση που υπάρχει σε όλους τους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας

Μυτιλήνη, 19-7-2017
 
Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου.

Κύριε Πρόεδρε,                 
Προσυπογράφουμε την συνημμένη ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σάμου σχετικά με την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Ανατ. Σάμου και ζητάμε να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης τακτικής συνεδρίασης του Π.Σ, δεδομένου ότι το θέμα αφορά και την Περιφέρεια, όπως αναδείχνεται στην εν λόγω ανακοίνωση.
Επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ αλλά όλα τα νησιά μας, η συζήτηση του θέματος θα μας δώσει την δυνατότητα να εξετάσουμε την κατάσταση που υπάρχει σε όλους τους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας ώστε να ληφθούν τα επιβαλλόμενα μέτρα της αρμοδιότητα και ευθύνης της Περιφέρειας, καθώς και να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αυτά που δικαιούνται τα νησιά μας το κεφαλαιώδες ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Με τιμή
Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της Λ. Συσπείρωσης Β. Αιγαίου.  
Ακολουθεί η ανακοίνωση: 
  
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
                                                             18-7-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι διαχρονικές ευθύνες των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διοικούν το δήμο ή τους δήμους  εδώ και 40 χρόνια, για την κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση, απόθεση και υγειονομική ταφή απορριμμάτων είναι και πάλι στην επικαιρότητα.
Η πρόσφατη πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Αν. Σάμου (που μετά το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Δυτ. Σάμου για το οποίο κανείς δεν διώχθηκε), έγινε ΧΥΤΑ ολόκληρου του νησιού, έβγαλε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα. Της πλημμελούς ταφής των απορριμμάτων που σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα την αυτανάφλεξή τους.
Οι συνέπειες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι ορατές στον καθένα. Ρύπανση της ατμόσφαιρας και επιβάρυνση των κατοίκων από τα εκλυόμενα δηλητηριώδη αέρια, άμεσος κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν και τεράστιες καταστροφές σε δάση, καλλιέργειες και περιουσίες.
Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή, η οποία έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου που οφείλει να συνεπικουρεί τους νησιωτικούς δήμους στη διαχείριση των αποβλήτων:
o   να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε να γίνεται έγκαιρα η ταφή των σκουπιδιών.
o   Να ελεγχθούν και συμπληρωθούν τα μέσα πυρόσβεσης του ΧΥΤΑ και με τη δημιουργία επί τόπου αποθήκης χώματος
o   Να γίνεται έγκαιρα κάθε χρόνο αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης γύρω από τον ΧΥΤΑ ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Απαιτούμε, ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να διαθέσει  επαρκείς κεντρικούς δημόσιους πόρους προς τους νησιωτικούς δήμους – ΦΟΔΣΑ για τη βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων αντί να διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, κύρια μέσω ΣΔΙΤ, για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου