Print

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Η ΛΑ.Σ. Δ. Χίου για τη συνάντηση με τους φιλοζωικούς φορείς του νησιού


Χίος, 30-4-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση στελεχών μας με το Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος και τα στελέχη της παράταξης Κλαίρη Κωστάλα και Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης, στα πλαίσια συναντήσεων με φορείς και συλλόγους που δρουν στο νησί, συναντήθηκαν με μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου και του φιλοζωικού σωματείου “H κιβωτός του Θοδωρή”, στις 30-4-2019.
Άκουσαν με προσοχή τα μέλη αυτών των εθελοντικών ομάδων και τους ευχαρίστησαν για τη σημαντική πρωτοβουλία τους να τους ενημερώσουν από πρώτο χέρι για το έργο τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που δεν είναι λίγα.
Γνωστοποίησαν την προσπάθειά τους να προωθήσουν ζητήματα που αφορούν τη φιλοζωία, όπως αυτό του καταφυγίου, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί σε δημοτική βάση και με την απόλυτη συνεργασία του Συλλόγου τους. Όσον αφορά τη διαχείριση που γινόταν μέχρι σήμερα στα αδέσποτα, όπως η πρόβλεψη περιόδου στείρωσης και τόπου μεταφοράς του ζώου, υπήρχαν και κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ευθανασίες. Η Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε μεν το θέμα ακροθιγώς, διότι δεν είχε ίδια αντίληψη των πραγμάτων ή επώνυμη καταγγελία για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να συλλαμβάνεται ένα ζώο και με συνοπτικές διαδικασίες να εκτελείται. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και από τους παριστάμενους συλλόγους αυτές οι πληροφορίες .
Σε κάθε περίπτωση η Λαϊκή Συσπείρωση είχε ους ευήκοον πάνω σε κάθε τέτοιο ζήτημα και τον ανάλογο προβληματισμό και δράση. Από αυτή την άποψη οι θέσεις των ως άνω συλλόγων οι οποίες δόθηκαν στην αρχή της σύσκεψης, βοήθησαν στο έπακρο κατά τη διαδικασία της συζήτησης, παρέχοντας έναν μπούσουλα στον τομέα αυτό για το μέλλον.

Καλύπτονται δε και ταυτίζονται ιδεολογικά κατά ένα μεγάλο ποσοστό, με την έννοια ότι θέτονται κάτω από μια πλήρη δημόσια ομπρέλα προστασίας των ζώων (στείρωση, υιοθέτηση κ.λπ.), χωρίς ευθανασίες και ακραίες πρακτικές, προάγουν τη φιλοζωία και όχι τις business ακόμα και σε αυτόν τον τομέα.
Πρόθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι εν πρώτοις να υπάρξει μία στενή επαφή για αυτά τα ζητήματα, να υπάρξει ενδιαφέρον για μία διαπαιδαγώγηση που μπορεί να ξεκινήσει μέσα από τα σχολεία, με την απαραίτητη παρουσία φιλοζωικού φορέα και τη σύμπραξη του δήμου. Κατά δεύτερο λόγο ο ίδιος ο δήμος μέσα στο όλο φάσμα των δραστηριοτήτων του να εντάξει και μία καμπάνια αφιερωμένη στα ζώα. Το εκπαιδευτικό κομμάτι στο θέμα της φιλοζωίας προέχει, καθώς και οι ενημερωτικές συζητήσεις στην ύπαιθρο υπό την αιγίδα του δήμου, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και σωστά το έθεσαν οι σύλλογοι .
Όσον αφορά την περίθαλψη των αδέσποτων τη θέσαμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο με ουσιαστικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες συλλογικές μεταξύ κτηνιάτρων, οι οποίοι θα μοιράζονται την επιστημονική γνώση και θα υπάρχει και μια συλλογική εικόνα των πραγμάτων με επιστέγασμα το δημοτικό κέντρο περίθαλψης και όχι την προσωρινή λύση ενός με σύμβαση παρεχόμενου έργου .
Απαραίτητη είναι η έγκριση στο Δ.Σ. κάθε δαπάνης που έρχεται σχετικά με την περισυλλογή, περίθαλψη και αποκατάσταση των αδέσποτων με την πρόσληψη προσωπικού.
Τα μέλη των παρευρισκόμενων φιλοζωικών φορέων κατέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα διαμονής-στέγης μετά την ανεύρεση ενός ζώου, που τελικά καταλήγει στο σπίτι τους με οποίες συνέπειες και δυσκολίες, οικονομικές και τεχνικές μπορεί αυτό να επιφέρει στους ίδιους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τους διαβεβαίωσε ότι τα επόμενα χρόνια, απ’ όποια θέση βρεθεί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, παραμένει συμπαραστάτης στο έργο τους, το οποίο σηματοδοτεί τη ανθρωπιά, γι αυτό και το ΚΚΕ ψήφισε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος με βάση τις θέσεις του φιλοζωικού κινήματος. Πρότεινε οι συγκεκριμένες έγγραφες θέσεις των παραπάνω φορέων να αποτελέσουν, αρχικά, αντικείμενο μιας θεματικής συνεδρίασης, στην οποία θα παραστούν και οι ίδιοι ως εισηγητές, με προοπτική να υλοποιηθούν έστω και κάποιες από αυτές.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου