Print

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Ν. Ξυλάς-Π. Καλόγερος: ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Εγκληματικές ευθύνες για το χαντάκωμα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους



         Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, φουντώνει ο αποπροσανατολιστικός «σκυλοκαυγάς» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, για να κρυφτεί η σύγκλισή τους στα βασικά. Το νέο σόου στήνεται με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ και ΑμεΑ Στ. Κυμπουρόπουλο και τον διορισμό του στο ΕΣΥ. Η ΝΔ συνεχίζει το «γαϊτανάκι» με τον Πρόεδρό της να μιλά για πρόταση μομφής κατά του Π. Πολάκη και τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θα τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
         Πίσω από τη νέα κοκορομαχία κρύβεται η προσήλωση όλων στην πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που τσακίζει τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Τα ευχολόγια περί «ίσης συμμετοχής» και «διακρίσεων» μεταφράζονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις σε μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους από το «κόστος» στήριξης των ΑμεΑ. Μεταφράζονται στο ιδεολόγημα περί «ατομικής ευθύνης» για την υγεία.
Τι δεν είπε κανείς τους...

         «Για να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι της ΕΕ, θα στηριχθούν εθνικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στα εξής: ανάλυση της κατάστασης της αγοράς εργασίας για τα άτομα με αναπηρία, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΓΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ που τα αποθαρρύνουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας(...) Όλα τα μέτρα που θα ληφθούν για τα άτομα με αναπηρία πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού». Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα ΑμεΑ 2010 – 2020.
         Αυτό είναι το Ευαγγέλιο όλων των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης, των κομμάτων της ΕΕ όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύσουν. Άλλωστε θυμόμαστε…
         Στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2013, η οποία συμπεριλήφθηκε στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΑΝΕΛ - Ποτάμι, δίνεται κατεύθυνση για μείωση της συνολικής δαπάνης στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, από το 1% (1,8 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ στο 0,3% (300 εκατ. ευρώ). Τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους είναι αντιμέτωποι εκτός των άλλων με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Ειδικής Αγωγής, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού κ.ο.κ.

«Έργα και ημέρες» των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

-     Χιλιάδες ΑμεΑ στην αγωνία να περισωθεί το επίδομα και η σύνταξη των σφαγείων στα ΚΕΠΑ.
Από 210.000 που έπαιρναν επίδομα το 2012 (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έφτασαν τους 154.000 το 2018 (ΣΥΡΙΖΑ). Χιλιάδες, από παραπληγικοί (επίδομα 700 ευρώ) χαρακτηρίζονται βαριά ανάπηροι (300 ευρώ). Παιδιά με νοητική στέρηση, μπαίνουν στην κατηγορία «ήπιας υστέρησης», χάνοντας επιδόματα, έμμεση ασφάλισης από τους γονείς κλπ.
-     Συντάξεις «μαϊμού»
         Με αυτό το πρόσχημα, γενικεύτηκε η επίθεση στις συντάξεις με αποτέλεσμα το ποσοστό των συνταξιούχων αναπηρίας του ΙΚΑ από 14% του συνόλου το 2008 να πέσει κάτω από 6% το 2018.
-     Πάνω από 40% των νοικοκυριών με ΑμεΑ στην Ελλάδα στερείται βασικά υλικά διαβίωσης (2η υψηλότερη θέση στην ΕΕ).
-     Η ανεργία στους ικανούς προς εργασία βαριά ανάπηρους ξεπερνά το 95%.

         Ακόμα και η «ενθάρρυνση» προς τους εργοδότες για κάποια ποσοστά απασχόλησης (4%) προβλέπει «ευέλικτες» μορφές εργασίας, τη στιγμή που είναι απόλυτη ανάγκη για τα ΑμεΑ το σταθερό εργασιακό περιβάλλον και ωράριο.
-     Στα ΑμεΑ 15-64 χρόνων μόλις το 0,6% συμμετέχει σε κάποια εκπαιδευτική διαδικασία με το 39,2% να την εγκαταλείπει πρόωρα. Το 65,3% 15-34 ετών βρίσκεται εντελώς εκτός (στοιχεία Eurostat)
-     Ενώ χρίζουν Ειδικής Αγωγής 200.000 μαθητές…
    Σε όσα ειδικά σχολεία λειτουργούν, φοιτούν μόνο 10.037 μαθητές (50% λιγότεροι σε σχέση με πριν 10 χρόνια): Συγκεκριμένα, μόνο 150 από τους 2000 τυφλούς και 4000 – 5000 μερικής όρασης κάτω των 18 ετών. Μόνο 500 από τα 30.000 παιδιά με αυτισμό είναι σε δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο (440€ στα 1000-1500€ δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ). Από τους 550 μαθητές κωφούς πριν 20 χρόνια, τώρα ο αριθμός φθάνει τους 250 σε Α’ θμια και Β’ θμια εκπαίδευση. Στα σχολεία στοιβάζονται παιδιά που έχουν διαφορετικής μορφής αναπηρία, με ελλείψεις υποδομών, μόνιμου προσωπικού (πάνω από 80% αναπληρωτές εκπαιδευτικοί). Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν υπάρχουν διερμηνείς νοηματικής γλώσσας για κωφούς.
-     Η αντιδραστική «λειτουργικότητα», που θα εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας, μέχρι τα μέσα του 2019», προαναγγέλει νέα «φίλτρα» και περικοπές. Το επίδομα ή η σύνταξη σε ένα ΑμεΑ δεν θα εξαρτάται μόνο από το ποσοστό αναπηρίας των ΚΕΠΑ, ανάλογα με την πάθηση και τη βαρύτητα της αναπηρίας, αλλά θα συνυπολογίζονται και τα υποκειμενικά κριτήρια της δυνατότητάς του να δουλέψει, της κοινωνικότητάς του. Ακόμα, το μορφωτικό του επίπεδο, οι δυνατότητες που έχει λόγω οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης να αντιμετωπίζει μια σειρά καθημερινών του προβλημάτων.
-     Η οδηγία της ΕΕ περί «προσβασιμότητας» σε υπηρεσίες και προϊόντα για ΑμεΑ και ηλικιωμένους αφορά εντελώς κυνικά μια «αγορά» 120 εκατομμυρίων ΑμεΑ (τόσοι υπολογίζονται μέχρι το 2020). Η βιομηχανία προϊόντων σχετικών με τις ανάγκες αυτής της κατηγορίας φροντίζει ώστε τα εμπορεύματα να μπαίνουν απρόσκοπτα σε αυτή την αγορά.
-     Αποκαλυπτική η γύμνια και σε ότι αφορά τα νησιά του Αιγαίου όπως φάνηκε στην πρόσφατη συζήτηση φορέων με το Δήμο και την Περιφέρεια. Τα αιτήματα αναδείχθηκαν από το ΚΚΕ με ερώτηση στη Βουλή. Η απάντηση ήρθε χωρίς δέσμευση και με μπόλικη δόση «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την πλειοψηφία στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Χωρίς καν να έχει γίνει απογραφή των αναγκών, τεράστιες ελλείψεις καταγράφονται στην πρόσβαση, σε δυσκολίες μετακίνησης μεταξύ των νησιών αλλά και προς την Ηπειρωτική Ελλάδα (ακρίβεια ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων κλπ), τεράστια κενά στη στελέχωση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αθλιότητα στα κτιριακά ζητήματα στην Ειδική Αγωγή, στην υποστελέχωσή της, σε ΚΕΦΙΑΠ κλπ.
-     Όσο για τον αθλητισμό, τα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία του ειδικού αθλητισμού οδεύουν προς κλείσιμο, με τις υποδομές να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
         Τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους, που δεν ανέχονται να βλέπουν αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση να τσακώνονται «σε ξένο αχυρώνα…». Έχουν  δικαίωμα και υποχρέωση να μη δείξουν καμιά ανοχή σε όσους μας έφεραν ως εδώ ακολουθώντας την ίδια κι απαράλλακτη πολιτική, πάντα στα πλαίσια της ΕΕ.
Ενιαία η επίθεση – ενιαία η απάντηση
         Όπως ενιαία εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, μέχρι το τελευταίο Δήμο και χωριό έτσι ενιαία σε όλα τα επίπεδα πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση. Να ψηφίσουμε όπως αγωνιζόμαστε. Αγωνιστικά. Μονόδρομος για εμάς είναι να στηρίξουμε τη μόνη δύναμη που με συνέπεια από την ΕΕ μέχρι τις Περιφέρειες και το τελευταίο Δήμο και χωριό στάθηκε στο πλευρό μας απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.
         Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε σε όλα, να δυναμώσουμε παντού το ΚΚΕ, στηρίζοντάς το τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στην περιφέρεια και το Δήμο, ρίχνοντας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Γιατί ας σκεφτούμε… Πόσο αποτελεσματικό είναι για τα δικαιώματά μας να καταδικάζεις αυτή την πολιτική στο Δήμο και να επιλέγεις να τη στηρίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο ή το αντίστροφο; Να σκεφτούμε τη ζωή μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας παντού, ενιαία και με αίσθημα ευθύνης και αγωνιστικής προοπτικής για ό, τι μας αξίζει.
Νέστορας Ξυλάς – Παντελής Καλόγερος
Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Β. Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη Χίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου