Print

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Από τη συνάντηση με τον αυτόνομο συνδυασμό "Η Βολισσός αλλάΖΕΙ"


Χίος 17-5-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με τους υποψηφίους του συνδυασμού του αυτόνομου τοπικού συμβουλίου "Η Βολισσός αλλάΖΕΙ"
Την Πέμπτη, 16-5-2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υποψηφίου Δημάρχου Χίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκου Σκούφαλου και των στελεχών και υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης Κλαίρης Κωστάλα, Φραγκούλη Κυλαδίτη και Ελένης Κωστάλα, στη Βολισσό με τα στελέχη και υποψηφίους του συνδυασμού του αυτόνομου τοπικού συμβουλίου "Η Βολισσός αλλάΖΕΙ" Σωτήρη Θεοδώρου, Καίτης Κυλαδίτη, Ευγενίας Λαγού και Σωτήρη Παραδείση.
Οι υποψήφιοι του ως άνω τοπικού συμβουλίου αναφέρθηκαν στους στόχους τους όσον αφορά το δημογραφικό, που έχει ως αποτέλεσμα την ερημοποίηση της Βολισσού, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση και αξιοποίηση υδάτινων πόρων, την τουριστική ανάπτυξη, το θεματικό τουρισμό (περιπατητικός θρησκευτικός, τουριστικό καταφύγιο και μαρίνα) και τον πρωτογενή τομέα.
Όσον αφορά το δημογραφικό συμφωνήσαμε και προτείναμε ότι πρέπει να γίνει επιδότηση ενοικίων ως κίνητρο και για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειες των μαθητών και όσων υπαλλήλων ή επαγγελματιών επιλέγουν τη Βολισσό ως τόπο μόνιμης διαμονής και δουλειάς. Επίσης θίξαμε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών από χωριά της Αμανής προς τη Βολισσό, που μέχρι σήμερα χρονίζει, αφού δεν έχει λυθεί επαρκώς και αναφέραμε τις ενέργειές μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το πολυδύναμο –στα λόγια - ιατρείο καθώς και τη μεταφορά ασθενών από την περιοχή προς το νοσοκομείο Χίου που γίνεται με εθελοντή οδηγό, τονίσαμε ότι αποτελεί και αρμοδιότητα του δήμου, παρόλο πού την αποποιείται. Έτσι θέσαμε το θέμα διεκδίκησης μόνιμου οδηγού του ασθενοφόρου καθώς και την πλήρη στελέχωση του ιατρείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,  με πιέσεις προς τη σωστή πάντα κατεύθυνση. Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε βάλει το θέμα των αγροτικών ιατρείων για όλα τα χωριά του Δήμου Χίου στο Δ.Σ. ως θέμα αιχμής.  
Από μέρους μας επίσης ως θέμα αιχμής και η συμμετοχή των κατοίκων σε δημοκρατικές διαδικασίες (συναντήσεις, συσκέψεις, λαϊκές συνελεύσεις). Ειδικότερα για τις λαϊκές συνελεύσεις τονίσαμε ότι είναι ένας λαϊκός κυριαρχικός θεσμός, ο οποίος έχει εντέχνως παραμεριστεί για λόγους ιδίων σκοπιμοτήτων, που  όμως είναι απαραίτητος.
Για την περίφημη "Ρήτρα της Αμανής", που έμεινε στα χαρτιά, με ευθύνη όσων δημοτικών αρχών πέρασαν μέχρι σήμερα, συμφωνήσαμε ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν με αυτήν πολλοί λαϊκοί στόχοι και στα 19 χωριά που περιελάμβανε.
Για τα  πολιτιστικά συμφωνήσαμε ότι είναι χρήσιμη  και απαραίτητη η προτεινόμενη από του ίδιους δημιουργία πολυχώρου στο εγκαταλειμμένο ελαιοτριβείο του χωρίου, που αποτελεί και δημοτική περιουσία. Εκεί θα μπορούσαν να εκτεθούν έργα τέχνης, λογοτεχνίας, λαογραφίας, να φιλοξενηθούν εικαστικές εκθέσεις, βιβλία του σπουδαίου βολισσιανού παιδαγωγού Μ. Παπαμαύρου κ.λπ.
Για το αξιόλογο περιβάλλον της Βολισσού προτείναμε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί στις εκβολές του Μαλαγκιώτη ένα κέντρο παρατήρησης πτηνών, φυτών του υδροβιότοπου και μία περιπατητική διαδρομή μέχρι τους νερόμυλους, πράγμα που θα απέφερε στον τόπο πολλαπλά οφέλη (εκπαίδευση, έρευνα, οικολογικός τουρισμός).
Υποσχεθήκαμε ότι θα στηρίξουμε κάθε απαίτηση με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μεταξύ μας μια συνεχής επαφή, μια διασύνδεση και ότι και οι ίδιοι θα προωθούν τα προβλήματα της περιοχής, διεκδικώντας και απαιτώντας, ώστε να δημιουργηθεί μία κινηματική κατάσταση. Επιμείναμε στα πλαίσια των διεκδικήσεών τους σε καμία περίπτωση να μη μείνει απέξω ο προϋπολογισμός του χωριού, πράγμα βασικό για τον προγραμματισμό κάθε έργου.
Κλείνοντας αναφερθήκαμε στον ενιαίο χαρακτήρα που έχουν δημοτικές περιφερειακές και ευρωεκλογές, και συνεπώς συνδεδεμένη και ενιαία πρέπει να είναι και η ψήφος σε κάθε περίπτωση, ώστε η μία να μην αναιρεί την άλλη, στηρίζοντας ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και Λαϊκή  Συσπείρωση  σε Δήμο και Περιφέρεια.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου