Print

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

11 άμεσοι λόγοι για ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση, που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ


 Άρθρο της Σοφίας Μιχάλα - Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου Χίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Άτομα με Αναπηρία και Χρονίως Πάσχοντες

11 άμεσοι λόγοι για ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση, που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ

1.   Η μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις που δικαιούνται πολλοί συνάδελφοι δεν είναι δεδομένη, αφού δεν έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα! Να πάψει η απαράδεκτη κατάσταση να είμαστε σε μόνιμη αγωνία αφού άφησαν αυτή τη «λεπτομέρεια» στο να κάνει «τικ» ο γιατρός!

2.   Μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 50% για μηδενική συμμετοχή σε εξετάσεις και φάρμακα και όχι όπως είναι σήμερα πάνω από 80% Τα ποσοστά αυτά φαντάζουν εξωπραγματικά μετά  το πετσόκομμα των ΚΕΠΑ, που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις.

3.   Να καταργηθεί το 1€ ανά συνταγή στα φάρμακα, που επέβαλαν με τις πολιτικές τους όσοι κυβέρνησαν.

4.   Να μην πληρώνουμε τη διαφορά στην τιμή των πρότυπων φαρμάκων όταν δεν κυκλοφορεί στην αγορά το γενόσημο που συνταγογραφεί ο γιατρός!

5.   Να πάψει η απαράδεκτη - αντιεπιστημονική απόφαση της «λογοθεραπείας εξ’ αποστάσεως»! Δεν μπορεί να υπάρξει λογοθεραπεία εξ’ αποστάσεως, που γίνεται μέχρι και σε μικρά παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. Μια τέτοια απόφαση, εξυπηρετεί μόνο τους ιδιοκτήτες των κέντρων ειδικής αγωγής, που θέλουν να ρίξουν το λειτουργικό κόστος από τη μια πλευρά και από την άλλη να πιέσουν τους γονείς, να πληρώνουν παραπάνω από τη τσέπη τους για τις δια ζώσης θεραπείες μέσα στα κέντρα.

6.   Άμεσα να σταματήσει η μαζική απόρριψη από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ των παραπεμπτικών από τους ειδικούς (παιδοψυχίατρους, αναπτυξιολόγους κλπ.), για την ένταξη παιδιών με αυτισμό στο μεγάλο πακέτο αποζημίωσης θεραπειών. Οι γονείς πληρώνουν τουλάχιστον 300€/μήνα, για τις θεραπείες των παιδιών τους, που μέχρι χθες ήταν δωρεάν, επειδή χαρακτηρίζονταν ότι ανήκαν στον υψηλά λειτουργικό αυτισμό.

7.   Όχι στη μείωση των θεραπειών με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας των παιδιών με αυτισμό ή άλλες βαριές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική παράλυση κλπ., που εξυπηρετεί την «εξοικονόμηση πόρων». Τα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους, χρειάζεται να συνεχίζουν να διατηρούν τις λειτουργίες και τις δεξιότητες που έχουν κατακτήσει και όχι να πισωγυρίζουν και να υποτροπιάζουν.

8.   Να πάψουν οι περικοπές στις θεραπείες των παιδιών του προσωπικού που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, όπου δεν ισχύει η αποζημίωση βάσει και των παραπεμπτικών από ειδικούς γιατρούς.

9.   Να μην διακοπεί η αποζημίωση ειδικού παιδαγωγού για τα παιδιά που έχουν παράλληλη στήριξη (ιδιωτική ή δημόσια) ή ανήκουν σε τμήμα ένταξης.

10.           Κανένα παιδί με αναπηρίες ανασφάλιστο! Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημόσιες δομές να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θεραπείες (έργο, λόγο κλπ), οι γονείς δεν αποζημιώνονται για τις θεραπείες των παιδιών τους, στον ιδιωτικό τομέα που αναγκαστικά καταφεύγουν.

11.           Αποζημίωση στο ύψος των αναγκών των πανάκριβων τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνιτών μελών όπως γυαλιά, φακούς για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, αμαξιδίων, τεχνητών μελών κλπ. με διεύρυνση του καταλόγου του ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτά και άλλα κρίνονται όλοι οι υποψήφιοι και οι υποφήφιες, με βάση αυτά πρέπει να κρίνει και ο κόσμος της αναπηρίας. Για να δυναμώσει ο αγώνας, οι κατακτήσεις μας, όλοι όσοι παλέψαμε και συναντηθήκαμε στους αγώνες, δυναμώνουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο και την Περιφέρεια ώστε να βρεθεί στο 2ο γύρο.

Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες και τα προβλήματά μας – Καταδικάζουμε όσους μας έφεραν ως εδώ. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η εγγύηση για να δώσουμε τον αγώνα από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα.

Σοφία Μιχάλα

Πρόεδρος στην Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ και στον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Χίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου