Print

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ανακ. ΛΑ.Σ. Δ. Χίου: Οι θέσεις μας για το "Ομήρειο"

 Το Ομήρειο στο πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελεί το βασικό πυλώνα παραγωγής και συντονισμού του πολιτιστικού έργου στο νησί μας.

Στη βάση αυτή προβλέπεται και αντιδημαρχία πολιτισμού, Τεχνών και περιβάλλοντος που θα εποπτεύει ολιστικά το παραγόμενο έργο . Στο ΔΣ πέρα από τα εκ του νόμου προβλεπόμενα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις με εκπροσώπους , ο ορισμός δε από το ΔΣ του Ομηρείου καλλιτεχνικού διευθυντή θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Το Ομήρειο θα πρέπει να αγκαλιάσει υπό τη σκέπη του όλα τα πολιτιστικά σωματεία, χορευτικά, θεατρικά, εικαστικά κλπ και να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις και θεματικά συνέδρια που θα προάγουν τον πολιτισμό στο νησί μας.

Ταυτόχρονα και το ίδιο θα πρέπει να συνεργάζεται με φορείς όπως η λυρική σκηνή, το Εθνικό θέατρο και να παρουσιάζει τα συγκεκριμένα δρώμενα και στους δημότες μας.

Κύτταρα πολιτισμού είναι και τα εργαστήρια που χρόνο με το χρόνο έχουν μαραζώσει και πλέον ο ρόλος αυτός έχει περάσει στα σωματεία.

Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία τους και φυσικά να είναι δωρεάν και όχι στη βάση της ανταποδοτικότητας.

Οι απαιτούμενοι πόροι πρέπει να αντλούνται από την επιχορήγηση του π/υ του δήμου, καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει αποκέντρωση του παραγόμενου πολιτιστικού έργου και στην ύπαιθρο.

Στα ίδια πλαίσια πρέπει να ιδωθεί ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου του Ρεξ, αλλά και της πινακοθήκης, ώστε αυτό το τρίγωνο πολιτισμού με τη συμμετοχή σωματείων, καλλιτεχνικών σχημάτων, λογοτεχνών και εικαστικών να αποδώσει τα μέγιστα.

Τέλος όταν μιλάμε για πολιτισμό δεν μπορεί να μένει έξω η διεκδίκηση κονδυλίων από το υπουργείο πολιτισμού, από τη στιγμή που δαπανώνται εκατομμύρια από τον ιδρώτα μας μέσω της στυγνής φορολογίας σε αμφιβόλου ποιότητας δράσεις , γι αυτό και απαιτούμε εμείς να αποφασίζουμε γι αυτά τα κονδύλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου