Print

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

 Άρθρο του Άρη Μιχαλάκη, Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Χίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση

         Ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν  θέση, θέλουν μια τοπική αρχή δίπλα τους ή απέναντί τους;  

         Οι  εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι πραγματικά βρέθηκαν στο πλευρό τους όλα αυτά τα χρόνια για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν και καθορίζουν  την καθημερινότητά τους. Ποιοι τους ενημέρωναν για όλα τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, δήμου και περιφέρειας που δουλεύουν μαζί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή όταν πρόκειται να αυξήσουν τα χαράτσια, να τσακίσουν δικαιώματα των εργαζομένων, να περικόψουν παροχές κλπ.

         Είναι πολύ νωπό το παράδειγμα από τα πανηγύρια για τη «Λευκή νύχτα» της δημοτικής αρχής Κάρματζη. Πανηγύρια όμως που δεν συμμερίζονται οι εργαζόμενοι μιας και πολλοί  έφτασαν να δουλεύουν έως και  12 ώρες και την επόμενη μέρα βρέθηκαν κανονικά στο πόστο τους αν και απαγορευόταν από το νόμο.

         Ποια αλήθεια από τις υπόλοιπες  παρατάξεις είναι αντίθετη με το θεσμό της «Λευκής νύχτας» ή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή; Καμία. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια τάσσεται ενάντια με επιχειρήματα  καταγγέλλοντας την καταστρατήγηση του ωραρίου, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη δήθεν «τόνωση της αγοράς», που είναι ένα έντεχνο πρόσχημα- παγίδα  που επιδιώκουν να ρίξουν μέσα μικρέμπορους, μικροαπασχολούμενους και εμποροϋπάλληλους.  

         Η ανάπτυξη που ακούμε από όλες τις παρατάξεις απευθύνεται σε συγκεκριμένο ακροατήριο και σίγουρα δεν αφορά τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός,  που και στη Χίο έχει δείγματα ανοδικής πορείας. Μήπως όμως το ίδιο ανοδική  είναι και η  πορεία των μισθών των εργαζομένων; Οι μισθοί στην καλύτερη έχουν μείνει οι ίδιοι ενώ οι ώρες δουλειάς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

         Οι εργαζόμενοι στα super market, βλέπουν καθημερινά τις τιμές στα  ράφια να ανεβαίνουν και τα κέρδη των ιδιοκτητών να αυξάνονται ραγδαία ενώ η δική τους τσέπη αδειάζει. Και μάλιστα με το νέο νόμο Γεωργιάδη θα δουλεύουν «αν θέλουν» μέχρι 13 ώρες την ημέρα χωρίς  να πληρώνονται υπερωρίες, Κυριακές και αργίες…

         Οι συνδυασμοί του Κάρματζη, Τριαντάφυλλου, Καραβασίλη, Μαλαφή έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική αφετηρία, που υπαγορεύει την ανάπτυξη για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους εργαζόμενους τα ψίχουλα.  Γι αυτό μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη (βλέπε πάνελ στο Αίπος), επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, αεροδρόμιο  για να δοθεί δώρο στη fraport, master plan λιμανιού και πολλά άλλα που μόνο εκατομμύρια Ευρώ θα φέρουν στις τσέπες μερικών κατασκευαστικών εταιρειών και μεγαλοεργολάβων.

         Η πολιτική αφετηρία της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι αυτή των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Το έχουμε δείξει έξω από τα super market για να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μέτρα ασφάλειας ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Έξω από τις  τράπεζες για να υπερασπιστούμε τα σπίτια του λαού. Έξω από χώρους δουλειάς καταγγέλλοντας τα  εργοδοτικά εγκλήματα, υπερασπιζόμενοι τους εργαζόμενους όταν δημοτική αρχή τους έφερνε τα ΜΑΤ. Στους δρόμους του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους με το κεφάλι και τη γροθιά μας ψηλά ενάντια σ αυτή την πολιτική που έχει ρημάξει τις ζωές μας.

Οι εργαζόμενοι έχουν επιλογή!

ΤΟ ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ! ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Η ΜΟΝΗ ΨΗΦΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου